Skolrestaurangen

Skolmåltiden är en viktig faktor för god elevhälsa. Maten är välbalanserad med huvudrätt, salladsbuffé, vegetariskt alternativ och mat för barn som har behov av specialkost. Matsalen är indelad i mindre sektioner vilket har en positiv effekt på ljudnivå och trivsel.

Vår kökschef Katalin Bogos planerar matsedel efter riktlinjer för måltider i grundskolor för fyra veckor i taget. Matsedeln kan läsas på skolans hemsida eller på tavlor i och utanför matsalen samt på appen Skolmaten.

Vår förhoppning är att informationen om vad som serveras i matsalen kommer underlätta familjens matplanering. En förutsättning för att få i sig näringen är att smaka och äta upp den serverade kompletta måltiden enligt tallriksmodellen.

Varje dag serveras tillbehör:

• En riklig salladsbuffé med säsongens grönsaker, rotfrukter och baljväxter med hemlagad dressing till
  • Vi har 6-7 sorters fiberrikt knäckebröd, de flesta är nyckelhåls- eller kravmärkta
  • Smörgåsfettet är becel och mellanbregott
  • Ekologisk lättmjölk samt vatten serveras till lunch

Vi använder ALDRIG nötter, jordnötter, mandel eller sesamfrö i våra maträtter. Det får inte finnas risk att ett allergiskt barn blir sjuk.

Specialkost tillhandahåller vi vid medicinska och religiösa skäl. I en separat hörna av matsalen står specialkosten väl uppmärkta. Vänligen respektera att där får endast elever/anställda med intyg ta allergikost! Obs! Intyg lämnas till kökschef/mentor vid varje hösttermins start. Vi är tacksamma om ni avbokar specialkosten vid byte av skola eller längre frånvaro. Specialkostblankett respektive Anvisningar

Matråd hålls två gånger per termin.

Högtider firas med t ex julbord, påskbord, niornas bal mm.

Har ni frågor är ni välkomna kontakta Katalin på telefon 08-508 343 15.

Mellanmål på fritids

Vi anpassar mellanmålet efter dagens lunch.

Varje dag serveras:

• Flera olika sorters nyckelhålsmärkta knäckebröd, som till exempel Rågi, Falu rågrut, Sport, Gammelgården, Husman, Havreknäcke
  • Ekologisk lättmjölk samt nyckelhålsmärkt smörgåsfett
  • Frukt: till exempel äpple, päron, banan, apelsin (samt säsongfrukter som melon, persika, plommon) eller grönsaks-/rotfruktsbitar till exempel morot, kålrot, vitkål
  • Någon sorts pålägg: till exempel rökt skinka, kalkon, salami, leverpastej, skivad ost 17%, kokt skivat ägg eller tuber med kaviar, mjukost, skinkost, messmör
  • Olika sorters mjukt bröd som exempelvis kan vara källar-/ciabattafralla, skivad limpa ljus/mörk, polarkaka råg/vete, majsbrytbröd

En gång i veckan serveras yoghurt eller filmjölk med russin och corn flakes eller müsli med havregryn.

På vinterhalvåret någon gång mannagryn eller risgrynsgröt med kanel/socker. Dessa dagar erbjuder vi knäckebrödsmacka med tubpålägg och grönsaksbitar till.

Minst en gång i veckan serveras skivade grönsaker till smörgåsen: paprika, tomat eller gurka.

Mer sällan, vid vissa tillfällen (högtider, helger, utflykter), firar vi med O'boy, pannkakor, korv & bröd, fullkornsskorpor, kanelbullar, lättdryck eller juice.

Har ni frågor är ni välkomna kontakta Katalin på telefon 08-508 343 15.

Varmt välkomna till oss i matsalen!