Skolrestaurangen

Skolmåltiden är en viktig faktor för god elevhälsa. Maten är välbalanserad med huvudrätt, salladsbuffé, vegetariskt alternativ och mat för barn som har behov av specialkost. Matsalen är indelad i mindre sektioner vilket har en positiv effekt på ljudnivå och trivsel.

Vår kökschef Katalin Bogos planerar matsedel efter riktlinjer för måltider i grundskolor för fyra veckor i taget. Matsedeln kan läsas på skolans hemsida eller på tavlor i och utanför matsalen samt på appen Skolmaten.

Vår förhoppning är att informationen om vad som serveras i matsalen kommer underlätta familjens matplanering. En förutsättning för att få i sig näringen är att smaka och äta upp den serverade kompletta måltiden enligt tallriksmodellen.

Varje dag serveras tillbehör:

• En riklig salladsbuffé med säsongens grönsaker, rotfrukter och baljväxter med hemlagad dressing till
  • Vi har 6-7 sorters fiberrikt knäckebröd, de flesta är nyckelhåls- eller kravmärkta
  • Smörgåsfettet är becel och mellanbregott
  • Ekologisk lättmjölk samt vatten serveras till lunch

Vi använder ALDRIG nötter, jordnötter, mandel eller sesamfrö i våra maträtter. Det får inte finnas risk att ett allergiskt barn blir sjuk.

Specialkost tillhandahåller vi vid medicinska, etiska och religiösa skäl. I en separat hörna av matsalen står specialkosten väl märkta med namn. Vänligen respektera att där får endast elever/anställda med intyg ta allergikost! Obs! Intyg lämnas till kökschef/mentor vid varje hösttermins start. Vi är tacksamma om ni avbokar specialkosten vid byte av skola eller längre frånvaro.

Matråd hålls två gånger per termin.

Högtider firas med t ex julbord, påskbord, niornas bal mm.

Har ni frågor är ni välkomna kontakta Katalin på telefon 08-508 343 15.

Mellanmål på fritids

Vi anpassar mellanmålet efter dagens lunch.

Varje dag serveras:

• Flera olika sorters nyckelhålsmärkta knäckebröd, som till exempel Rågi, Falu rågrut, Sport, Gammelgården, Husman, Havreknäcke
  • Ekologisk lättmjölk samt nyckelhålsmärkt smörgåsfett
  • Frukt: till exempel äpple, päron, banan, apelsin (samt säsongfrukter som melon, persika, plommon) eller grönsaks-/rotfruktsbitar till exempel morot, kålrot, vitkål
  • Någon sorts pålägg: till exempel rökt skinka, kalkon, salami, leverpastej, skivad ost 17%, kokt skivat ägg eller tuber med kaviar, mjukost, skinkost, messmör
  • Olika sorters mjukt bröd som exempelvis kan vara källar-/ciabattafralla, skivad limpa ljus/mörk, polarkaka råg/vete, majsbrytbröd

En gång i veckan serveras yoghurt eller filmjölk med russin och corn flakes eller müsli med havregryn.

På vinterhalvåret någon gång mannagryn eller risgrynsgröt med kanel/socker. Dessa dagar erbjuder vi knäckebrödsmacka med tubpålägg och grönsaksbitar till.

Minst en gång i veckan serveras skivade grönsaker till smörgåsen: paprika, tomat eller gurka.

Mer sällan, vid vissa tillfällen (högtider, helger, utflykter), firar vi med O'boy, pannkakor, korv & bröd, fullkornsskorpor, kanelbullar, lättdryck eller juice.

Har ni frågor är ni välkomna kontakta Katalin på telefon 08-508 343 15.

Varmt välkomna till oss i matsalen!